Thursday, September 2, 2010

DaH Nak RayA!! Yea2!!


Jangan lupa pergi solat sunat Hari raya...jangan main mercun dan yang paling penting sekali...mintalah ampun dari mak ayah...melalui mereka kita masih hidup sehingga kini...


video

Salam aidilFitri semua...Maaf Zahir batin...


Cabaran sihat bagi orang yang nak kuruskan badan!! Ada masa lagi sebelum menjelang raya. Berusahalah ye!!

Latest program

Sudah terang dan xperlu nk suluh2 dah lagi, program ni telah diadakan sebagaimana dalam banner di sebelah ni. Seronok dan banyak mengajar saya untuk jadi yang lebih berdikari dan memberi keyakinan bagaimana untuk menjalankan program agar lebih menarik. Program ini telah dikendalikan bersama oleh 8 orang fasilitator dengan jumlah pelajar seramai 100 orang. Banyak sangat aktiviti menarik dan antara aktiviti yang saya lakukan adalah macam dalam gambar di bawah ni..



Wajah ceria je walaupun dah jadi Mumia...



Amboi...senyum je 2 orang adik yang posing ni...
dapat bergambar dengan mumia la katakan...

Hebat adik-adik ni..kawad sambil tutup mata...
Kiri! Kanan! Kiri! Kanan!!


Saturday, August 28, 2010

BTN....!!!

Buat pertama kalinya aku join BiroTata Negara (BTN). Sebelum-sebelum ni xda pulak kem ni masa di sekolah dulu. Saya hanya join PJKN je. Satu kenangan terindah masa mula2 nk join BTN ni yg memang saya xkan lupa sampai bila2 pun. 1st tawaran kt saya dulu, pihak yang handle kem ni bagitau yg kem ini adalah kem Kepimpinan yang akan diadakan di sebuah pulau. Huh!!melompat saya memang nk join sangat2 sebab nk pergi pulau la katakan...xda bayaran pulak tu!! Alih2 malam sebelum bertolak tu, mereka beritahu bahawa plan ke pulau sebenarnya bertukar ke sebuah tempat di sekitar Pahang. Saya punyala nk menangis rasanya. Geram dengan cara mereka "menpsiko" kan kami supaya mengikuti kem ini. Nak atau x, akhirnya saya berada di sebuah Kem BTN di Pahang ni. Menarik dan memang memerlukan kecergasan kerana banyak aktiviti lasak dan mencabar expecially 'flying fox'.


1st trying untuk flying fox.nk tahu mcm mana perasaan terbang,kenalah join!! =)

Thursday, August 26, 2010

Antara aktiviti yang dilakukan

Hai hai hai....=)
Ni saya pergi cuti kt Masjid Tanah Melaka. tp bukan bercuti di masjid tau...hee...kami stay di resort area situ. Ni bukan program yang macam saya buat setiap sem tu,tp ni aktiviti enjoy + menghabiskan duit...=p tp seronok sangat2 sebab banyak kenangan dengan kawan2 masa bercuti ni...tengokla gambar kt bawah ni..semua muka ceria...


Ready??? Mula!!!
Tarik...!! Tarik...!! Tarik...!!

Antara tempat yang kami lawati...macam manala agaknya zaman jajahan dulu...Kalau dulu atuk moyang kita tak mahu mereka dijajah, tp kini, kita yang merelakan diri dijajah...melalui budaya sosial yang kita tunjukkan

Buat apa tu??huhu...masa ni Upsi telah adakan sambutan hari keluarga. Jadi kita yang xda keluarga ni kalau nk join memang dialu-alukan. Main activiti adalah sukaneka. Dh lama sangat xmain aktiviti-aktiviti sukan ni. Sekali dh join,memang xcover sopan la.hahaha....tp yang bagusnya, masa kita main,kawan2 bg support. Tujuan utama mereka apa lg kalau bukan nk menang...=)


Antara lecturer yang turut memeriahkan aktiviti semasa hari keluarga ni. Best sangat!!sporting habis...thanks pada lecturer yang sudi hadir,Dr. Jazimin,En.Taquddin dan beberapa lect lain yang sama-sama bersukaneka pada masa ni...=) Menang belakang cerita,yg penting just for fun je...tp fun2 pun, group saya jugak yang bolot banyak hadiah...hahaha


Main kayak?? Siapa xpernah main aktiviti ni kenala cuba ye. Sangat menarik!! Mula-mula tu memang takut sangat. Mana taknya,ruang duduk pun sempit. Nak masuk memang susah. Tp kalau dh masuk..memang taknak keluar. Syok sangat mengayuh la katakan...sebab tu la muka saya senyum je masa berkayak ni...hee...lokasinya?? Mana lagi kalau bukan tasik tunggal T.malim... Tasik Proton la...

Wednesday, August 25, 2010

Program,program,program....

Ni pulak program kt Johor,iaitu di Simpang Renggam Johor. Macam biasa, setiap sem akan ada program yang akan kami buat di mana-mana saja sekolah yang dipilih. Program ni adalah semasa saya sem 4. Nama lg course counseling, memang kemahiran-kemahiran kendalikan program ni menjadi salah satu keperluan bila di sekolah kelak untuk kami terutamanya orang macam saya ni. Tambahkan pengalamanla katakan. Tak seperti program sebelum-sebelum ni, program ni hanya dijalankan selama 1 hari sahaja berdasarkan kewajipan yang diarahkan oleh lecturer. Tp bagi group saya time ni, kami telah diminta untuk menjalankan program selama 2 hari iaitu 1 hari untuk tujuan asal program kami, dan yang kedua adalah khas untuk pelajar-pelajar Tingkatan 6.



Sya juga ada join Pembimbing Rakan Siswa (PRS) masa semester 3. Dalam PRS ni, instruktor yang uruskan PRS ni telah mewajibkan kami untuk mengikuti camping di Desa Selesa. Program ni juga telah dijalankan selama 3 hari 2 malam.

Walaupun boleh dikatakan bahawa tempat penginapan yang kami tinggal semasa camping ni adalah dalam rumah ala2 rumah panjang namun banyak juga kekurangannya. Kalau nk cerita memang xhabis. Tp apa pun, ia menarik kerana memberi pengalaman tambahan bagaimana untuk melatih diri agar lebih berdikari.

Wednesday, August 18, 2010

Kepada semua Muslimin dan Muslimat...

video

Selamat menyambut bulan Ramadhan al-mubarak
semoga dengan keberkatan bulan yang indah ini kita dapat menghayati dan menggunakannya dengan semanfaat yang mungkin...

Cuba tengok...ramainya cikgu-cikgu kaunseling...meriah2...=) time ni program kat Lubuk Kelah. Best sangat!! Lecturer yang join sape lg...en md noor la...3 hari 2 malam kami camping kt sini. Penat tp seronok. Paling best dan 1st time saya cuba adalah water confident. Huhu!! Rasa memang xleh nk cakap sebab masa buat tu, paras air naik sebab baru lepas hujan, so, ape lg..air keruh jugakla kami redah buat water confident. Tapi yang bagusnya, tu adalah pengalaman pertama yang buat saya berani balik untuk masuk air walaupun pada dasarnya fobia dan gerun sangat dengan air ni..hee..